Kalendarium imprez Kalendarium imprez
+48 33 8666700, +48 33 8666702
+48 502 205 495
biuro@apter.pl
Menu główne

Alpy Sabaudzkie

Alpy Sabaudzkie - Trekking wokół Mont Blanc  wróć do oferty

 

 

Trekking wokół Mont Blanc poprowadzony jest na terenie fragmentu Alp, które w przeszłości wchodziły w skład Księstwa Sabaudii, stąd używa się często nazwy "Alpy Sabaudzkie"  Nazwa ta jest historyczna i nie zawsze pokrywa się z podziałem geograficznym.

 

Alpy Sabaudzkie ( Alpes de Savoie) to rozległy rejon Alp Zachodnich, położony głównie  w części francuskiej.

We Francji Należy do departamentu Savioe i Haute- Savoie. Leży pomiędzy Jeziorem Genewskim na północy a doliną rzeki Arc

na południu. W części francuskiej do rejonu tego zaliczamy:

Alpy Chablais, Masyw Mont Blanc, masyw Beaufortrin, masyw Vanoise, północne fragmenty masywu Belledonne, fragmenty grupy Arves - Grandes Rousses oraz północną część Francuskich Alp Wapiennych zwanych w tej części Sabaudzkimi Alpami Wapiennymi.

W zachodniej części regionu położone są dwa duże jeziora: Lac du Bourget, które jest największym, naturalnym jeziorem Francji

i Lac d'Annecy.

 

Głównymi miejscowościami Alp Sabaudzkich są: Chambéry, Annecy i Chamonix.

Klasyfikacja Masywu Mont Blanc jest niejednoznaczna. Leży on na pograniczu trzech państw: Szwajcarii, Francji i Włoch.

Francuzi zaliczają go do Alp Sabaudzkich, Włosi natomiast do Alp Graickich. W tej rozbieżności znaczną rolę odegrały czynniki historyczne, związane z Księstwem Sabaudzkim. Większość znawców wyodrębnia Masyw Mont Blanc jako odrębną grupę górską i nie zalicza jej ani do Alp Sabaudzkich, ani do Alp Graickich.

Podczas naszego "Trekkingu wokół Mont Blanc" będzie nas interesował przede wszystkim Masyw Mont Blanc,

położone w dolinie L'Arve Chamonix, bezpośrednie otoczenie Masywu Mont Blanc oraz przylegające do niego doliny i przełęcze, znajdujące się na terenie Włoch i Szwajcarii ( Courmayeur, Ferret, Trient).

 

Miejsca odwiedzane podczas trekkingu:

Podczas tego trekkingu, w Alpach Sabaudzkich jesteśmy wędrując szlakami masywu Les Aiguilles Rouges. W czasie  pobytu

w dolinie Chamonix ( dolina L'Arve ) oraz w dolinie Les Contamines - Montjoie, znajdujemy się na pograniczu, pomiędzy Alpami Sabaudzkimi a Masywem Mont Blanc. Warto pamiętać, że Masyw Mont Blanc jest przez Francuzów włączany do Alp Sabaudzkich.

 

Doliny i przełęcze:
 

Dolina Veny

Dolina Val Veny położona jest popołudniowo - wschodniej, włoskiej stronie Mont Blanc. Opada spod przełęczy

Col de la Seigne ( 2512 m n.p.m.). Do Val Veny spływa lodowiec Glacier de Miage - jeden z największych lodowców w Masywie Mont Blanc. Długość Glacier de Miage wynosi 8,2 km., powierzchnia 18,9 km. Powstaje z połączenia trzech lodowców:

włoski Glacier de Bionnasay,Glacier du Dôme i Glacier du Mont Blanc. Wzdłuż Glacier de Miage prowadzi włoska droga

na Mont Blanc. Z lodowca wypływa potok Dora di Veny.

W górnej części Val Veny, poniżej przełęczy Col de la Seigne, znajduje się schronisko Rifugio Elisabetta Soldini (2195 m n.p.m.).

 

Górna część doliny, powyżej ujścia lodowca Glacier de Miage, pokrywa rozległa młaka, stanowiąca pozostałość sztucznie utworzonego niegdyś jeziora Lago di Combal. Obniżając się drogą wzdłuż potoku Dora di Veny, dochodzimy do wylotu doliny.

Tuż przy wejściu do doliny, przy drodze przebiegającej ponad jaj dnem, jest mały kościółek - miejscowe sanktuarium Matki Boskiej - Notre Dame de la Guerison, w którym, od 1821r, czczona jest cudowna figura.

Z tego miejsca rozpościera sięzłowrogi widok na Lodowiec Brenva - Glacier de la Brenva.

 

Dolina Ferret

Val Ferret włoska

Dolina położona jest po południowo - zachodniej stronie Masywu Mont Blanc.W grzbiecie stanowiącym ograniczenie doliny

(grzbiet graniczny) znajdują się dwie przełęcze - Petit Col Ferret (2490 m n.p.m.) i Grand Col Ferret (2537 m n.p.m.). Przełęcze te stanowią granicę pomiędzy Masywem Mont Blanc a Alpami Penińskimi. Dnem włoskiej Val Ferret płynie potok Dora di Ferret, zasilany przez wody lodowców:

Glacier de Pré de Bar (spływa spod grani pomiędzy Aiguille de Triolet i Mont Dolent, w górne piętro Val Ferret), Glacier de Triolet

i  innych mniejszych.

Przełęcz Grand Col Ferret stanowi rozległe, trawiaste siodło, z niezwykłymi panoramami, zarówno na stronę włoską jak i szwajcarską.

Poniżej obu przełęczy Petit Col Ferret i Grand Col Ferret, nieco powyżej dna doliny,na lewym orograficznie brzegu potoku

Dora di Ferret, położone jest schronisko Rifugio Elena (2060 m n.p.m.). Z tarasu Rifugio Elena rozpościera się piękny widok

na Glacier de Pré de Bar oraz turnie, wyrastające wysoko, ponad dno doliny. Wznosząc się na przełęcz Grand Col Ferret ukazuje się nam panorama na całą Val Ferret oraz przeciwległą Val Veni z niezwykle prezentującym się z tej perspektywy lodowcem

Glacier de Miage.

 

Val Ferret szwajcarska

Szwajcarska dolina Val Ferret słynie przede wszystkim z wytwarzanego tam szwajcarskiego sere raclette - sera do skrobania.

Dolina i trawiaste zbocza stanowią miejsce wypasu krów, z których mleka, na miejscu wytwarza się sery. Można takiego sera skosztować, na ciepło lub na zimno. Można także zakupić dowolną ilość i zabrać ze sobą.

 

Ser raclette, Szwajcaria, kanton Valais, dolina Val Ferret.

Szwajcarska Ferret charakteryzuje się pięknymi łąkami, pokrywającymi stoki Alp. Na łąkach tych wypasa się słynne krowy z regonu Valais. Wyrabia się tutaj ser raclette, z którego region słynie. W chłodnej piwniczce sery dojrzewają przez min. 3 miesiące.

Potem można je spożywać. Najlepsze są te, które mają 2 - 3 lata, ale raclette można przechowywać do 10 lat. Im jest starszy,

tym twardszy i bardziej wysuszony.10 - letni raclette przypomina włoski parmezan.

Raclette jest półtwardym serem, który wyrabia się z surowego mleka i odciska. Nazwa sera pochodzi od czasownika "racler" - co oznacza "skrobać" i nie oznacza gatunku sera, ale sposób jego przyrządzania i podawania. Zatem raclette to ser nadający się do "skrobania" na ciepło.

W gospodarstwie, w górnych piętrach Val Ferret, można posmakować takiego sera.

Można również zakupić sobie kilka jego wariantów: młody, miękki i tańszy – szybciej ulega zepsuciu, i starszy, twardszy i bardziej trwały. W Val Ferret podają raclette także na gorąco. Danie przyrządza się następująco:

duży krążek sera, przekrojony na pół, umieszcza się w pobliżu specjalnej, przypominającej grilla grzałki - to urządzenie nazywa się również raclette i służy właśnie do topienia sera ( można kupić na pamiątkę w sklepach w Chamonix). Następnie nożem zeskrobuje się stopioną warstwę i podaje z ziemniakami, korniszonami i wędliną.

 

Dolina Trient

Lodowiec Glacier du Trient spływa z ogromnego pola firnowego Plateau du Trient, który leży u podnóży Aiguille du Tour

i Aiguilles Dorées.Tuż poniżej lodowca Glacier du Trient leży mała wioska, o tej samej nazwie - Trient.

W przeszłości jej mieszkańcy "żyli z lodowca". Wycinali ogromne fragmenty lodu, który był sprzedawany i wędrował

w świat w celu wyrobu lodów. "Złota żyła" mieszkańców Trient straciła swoje znaczenie, gdy lodowiec skurczył się,

a świat wynalazł zamrażarki.

Inną, równie interesującą ciekawostką Trient są stare drewniane kanały, które odprowadzały wodę z lodowca,

używaną  potem do nawadniania pól.  wróć do oferty