Kalendarium imprez Kalendarium imprez
+48 33 8666700, +48 33 8666702
+48 502 205 495
biuro@apter.pl
Menu główne

Toskania, Val d'Orcia

Południowa Toskania  - Val d'Orcia.

Zobacz ofertę

 

Val d'Orcia – dolina rzeki Orcia, obok Val d'Elsa i wzgórz Chianti, to najcenniejsze obszary Toskanii. Val d'Orcia w przeszłości stanowiła rolnicze zaplecze dla Sieny.

 

Dolina ciągnie się na południe od Sieny, w kierunku ze wschodu na zachód.

Po jej północnej stronie, na malowniczych wzgórzach leżą ufortyfikowane miasteczka: Chianciano, Montepulcino, Pienza, San Quirico d'Orcia, Bagno Vignoni, Montalcino. Na południu, ponad doliną, góruje wygasły wulkan Monte Amiata (1738 m n.p.m.).

Region obfituje w liczne wody mineralne, wykorzystywane w basenach i kąpieliskach (np. Bagno Vignoni).

Val d'Orcia jest wyjątkowa - to urzeczywistnienie życia ludzi w harmonii z naturą. Od stuleci, w krajobrazie nic się tutaj nie zmieniło. Urokliwe wzgórza jak przed wiekami, pokrywają łąki, zboża i winnice. Krajobraz jakby zastygł w bezruchu.

Nic go nie zeszpeciło. Miasteczka w rejonie Val d'Orcia mają niezwykłą historię, wina i sery wyjątkowy smak, przyroda wyjątkowe walory.

 

Co zobaczymy? Winnice i miasteczka Val d'Orcia i okolic.

 

Monteriggioni – średniowieczne, maleńkie, ufortyfikowane miasto, zbudowane w XIII w. na wzgórzach Sieny. Jego rolą było odpieranie pierwszego ognia podczas ataków na Sienę.

Leży na szlaku Via Francigena – z Canterbury do Rzymu. Przeczytaj więcej o Via Francigena

Jak przed wiekami, do dzisiaj zamknięte jest w opasce kamiennych murów – nigdy nie wyszło poza swoje fortyfikacje. Maleńkie i niesamowite.

 

 

Siena

Największe i najcenniejsze miasto regionu.

 

Montepulciano

Miasto położone jest na wzgórzu, na wysokości 605 m n.p.m.

Zostało założone przez Etrusków. Po nich pozostało w Montepulciano wiele pamiątek, głównie podziemne korytarze, piwnice i krypty, których przeznaczenie nie zostało dokładnie poznane. Miasto otaczają stare mury obronne. Na samym szczycie wzgórza znajduje się najważniejszy plac miasta, Piazza Grande, a przy nim okazała Katedra i Ratusz.

Okres największego rozkwitu Montepulciano przypadł na okres renesansu. Wtedy wybudowano renesansowe wille, powstały ogrody.

Patronką miasta jest św. Agnieszka, dominikanka i mistyczka. Spoczywa w tutejszym kościele pod jej wezwaniem.

W niezwykłej scenerii miasta kręcono wiele filmów, między innymi: „Angielski pacjent”, „Pod słońcem Toskanii”, „Zmierzch – Księżyc w nowiu”

W tutejszych winiarniach można spróbować doskonałego Vino Nobile di Montepulciano. Najsłynniejszym miejscem winiarskim jest Cantina de' Ricci. Wchodząc do piwnic jej piwnic, wędrujemy podziemiami z czasów Etrusków.

 

Pienza

Miasto położone na wzgórzu, pomiędzy Montepulciano a Montalcino.

Powstało w renesansie. Zostało dokładnie zaprojektowane i zbudowane wg planu.

Stanowi niemalże idealny przykład miasta renesansowego.

Wcześniej było wioską o nazwie Corsignano. Część tej wsi należała do rodziny Piccolomini, w której przyszedł na świat Silwius Piccolomini, późniejszy papież Pius II.

On właśnie nakazał wybudować tutaj renesansowe miasto i nadał mu nazwę Pienza.

Najpiękniejsze renesansowe zabytki miasta to Palazzo Piccolomini i Duomo – Katedra.

Z tarasów rozpościera się rozległy widok na Val d'Orcia i górującą nad nią Monte Amiata.

 

Montalcino

Montalcino leży na wzgórzu, na wysokości ok. 567 m n.p.m. Wzgórze to było zasiedlone już przez Etrusków. Nazwa Montalcino pochodzi od dębów, które niegdyś porastały wzniesienie.

Na zboczach rozsiadły się winnice. Tutejsze wino, Brunello di Montepulciano, należy do najdoskonalszych win toskańskich.

Miasto leży na szlaku Via Francigena – starej, rzymskiej a potem średniowiecznej drodze, wiodącej zza Alp do Rzymu. Otoczone jest XIII – wiecznym murem obronnym. W przeszłości mieszkańcy trudnili się obróbka skór i wytwarzaniem produktów skórzanych.

Nieopodal Montalcino położone jest Sant' Antimo – najstarsze opactwo Toskanii i jedno z najpiekniejszych.

 

 

Wino doliny Val d'Orcia

Rejon Val d'Orcia ma wyjątkowe, kredowe podłoże. W odległych epokach geologicznych teren pokrywało morze, bogate w życie skorupiaków. Lekkie, wapienne gleby stanowią m in. o wyjątkowości smaku winogron i wina. Uprawia się tutaj Sangiovese – starą odmianę winorośli.

Nazwa tej winorośli wywodzi się od łacińskiego sanguis Jovis i oznacza „krew Jowisza” Najprawdopodobniej z tej odmiany wino produkowali w rejonie Val d'Orcia Etruskowie.

Sangiovese miesza się z podgatunkiem brunello.

Tutaj produkuje się Brunello di Montalcino – doskonałe wino czerwone. Brunello dojrzewa ok. 5 -10 lat. Jest winem długowiecznym. Jest w grupie win włoskich, które jako pierwsze otrzymały apelację Denominazione di Origine Controllata e Garantita, co jest potwierdzeniem jakości i pochodzenia (01.07.1080 rok). Wino Brunello di Montalcino może być produkowane wyłącznie z winogron rosnących na terenie gminy Montalcino i butelkowane również wyłącznie w tej gminie.

 

Drugim, równie słynnym winem regionu jest Vino Nobile di Montepulciano. Wino to produkowane jest wyłącznie z winogron z winnic w rejonie miasta Montepulciano. W 70% używa się Sangiovese, pozostałe 30% to odmiany Canaiolo Nero i Mammolo.

O winie z winnic należących do Montepulciano wzmianki pochodzą już z VIII wieku n.e.

Nazwę Vino Nobile di Montepulciano czyli szlachetne wino, wymyślił w Adamo Fanetti – uważany jest za twórce tej nazwy. W 1925 roku wyprodukował ok. 30 ton tego wina i odniósł ekonomiczny sukces.Vino Nobile di Montepulciano otrzymało, podobnie jak Brunello di Montalcino, apelację Denominazione di Origine Controllata e Garantita 01.07.1980 r.

W winnicach Montepulciano produkuje się również wino Novello i Rosso di Montepulciano.

 

 

Toskańskie sery

Sery toskańskie, produkowane wyłącznie z owczego mleka, określa się wspólną nazwą „pecorino toscano”. Pecorino toscano wytwarzane jest z mleka owiec trzech ras: comisana massese, apenninica i sarda. Sery, w zależności od rodzaju konsystencji, dojrzewają od 20 dni do kilku miesięcy.

Wiedza o tym, jak wytworzyć ser, była ściśle chroniona. Takie przepisy stanowiły ważny element posagu panny młodej. Obecnie sery te mają prawo do ochrony swojej nazwy, jako produktu regionalnego.

 

 

 

*Tekst jest własnością biura Apter, objęty jest prawami autorskimi i nie wolno go powielać